Călătorie prin lumea magică Botania

Die Botanische Nacht 2022

Colega noastră, Dr. phil. Cătălina Ene Onea, revine cu o corespondență din Berlin dedicată Nopții Botanice 2022. Îi mulțumim și vă invităm la lectură!

„Die Botanische Nacht“- Noaptea botanică 2022 la Grădina Botanică din Berlin s-a desfășurat anul acesta în zilele de 15 și 16 iulie, la temperaturi mai scăzute ca în anii trecuți, la doar câteva zile înainte de valul de caniculă care urma să ajungă și în Germania. Paradoxal, deși anul acesta nu au mai existat restricții impuse de pandemie, atmosfera a părut să fi fost mai animată și cu energie mai bună anul trecut, când în ciuda condițiilor de acces foarte stricte și a controalelor severe – mască, certificat de testare/ vaccinare etc. – s-a strâns mai mult public la eveniment iar surprizele pregătite de organizatori au … surprins cumva și mai mult, fiind parcă mai bine puse în valoare.

Die Botanische Nacht rămâne însă un concept spectaculos, pornit de la ideea unei lumi magice, Botania, în care se transformă grădina botanică berlineză an de an în toiul verii; un tărâm ca de basm, cu personaje și creaturi la granița fantasticului, cu multe colțuri ascunse ale uneia din cele mai frumoase oaze de verde din Berlin, scoase acum la iveală prin lumini, inscripții, sau poteci presărate cu numere artistice variate: muzică și dans (concerte de muzică clasică, pop sau rock, momente vocal/ instrumental solo, dans în pereche sau coregrafii de variete), poezie, teatru, iluzionism și magie, pantomimă, acrobație, show-uri de lumini ș.a.

Conceptul lumii Botania a luat naștere în anul 2019: Die Reise nach Botania (trad. „Călătorie în Botania“) a fost primul episod propus în acest sens,  urmat în 2021– după un an de pauză din princina pandemiei –  de ediția a doua, Zauber über Botania (trad. „Vrajă peste Botania“). Iar în 2022 publicul s-a lăsat uimit de Das Wuder von Botania  (trad. „Minunea din Botania“), motto-ul ediției 2022 propunând un traseu spre locuri de factură fantastică, denumite Pădurea întunecată, Valea Speranței, Grădina Înțelepciunii sau Izvorul tentațiilor.

Cel mai spectaculos moment al Minunii din Botania a fost marcat de proiecțiile luminoase de pe Spiegelpalast, Palatul de sticlă în care sunt adăpostite serele grădinii botanice, clădire care după înserare s-a transformat parcă într-un proiector pentru undele luminoase ca de laser ornând cerul cu diferite motive. Am vorbit cu mai multe persoane aflate la prima experiență „Botania“, de-a dreptul entuziasmate de ideea de a cutreiera spațiul larg de la Gradina Botanică Berlin până târziu în noapte, acompaniați de „concertul“ de lumini și umbre de pe cerul de vară de după „Superluna cerbului“ 2022.

Programul complet, informații despre artiștii prezenți și multe alte detalii despre Das Wuder von Botania pot fi găsite aici: https://www.botanische-nacht.de/

Încă nu s-a stabilit exact data următoarei Nopți Botanice la Berlin, se poate porni însă de la premisa că și anul următor în luna iulie va fi posibilă o vizită pe tărâmul magic al Botaniei. Până atunci, porțile Grădinii Botanice din Berlin https://bo.berlin/ situate în partea de sud-vest a capitalei, în cartierul Stegiltz, rămân deschise pe tot parcursul anului și vă așteaptă să le treceți pragul.

 

 

 

 

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.