Seară flamenco în Berlin

Din Berlin, Dr. phil. Cătălina Ene Onea ne face bucuria de a ne transmite un articol care ne invită să descoperim „alegría flamenca”. Îi mulțumim și vă invităm să îl citiți!

În Studio A Compás din Berlin s-a simțit vineri seara, 17 iunie 2022, spiritul spaniol flamenco. Venită direct din patria flamenco-ului, Sevilla, dansatoarea Javiera de la Fuente a umplut scena de acea „alegría flamenca”, o formă de fericire greu de descris în cuvinte. Sala neîncăpătoare a studioului de dans i-a aplaudat la scenă deschisă pe artiștii care au generat o seară de pură frumusețe și bucurie, sentimente transmise în primul rând prin libertatea dansului și a muzicii live exprimându-se din nou liber după mai bine de doi ani de pandemie.


Laura la Risa, deținătoarea studioului, ea însăși dansatoare și profesoară de flamenco în Berlin, a deschis seara atrăgând atenția asupra importanței susținerii artiștilor de orice fel prin participarea la evenimente și spectactacole live, prin cumpărarea de bilete și / sau materiale promoționale. Laura a făcut un apel la a susține arta flamenco în Berlin, un domeniu de nișă, care de-abia a supraviețuit pandemiei. La ora actuală, studioul Laurei găzduiește singurul tabalo flamenco din Berlin, realizat după model spaniol, prezentând spectacole autentice, și atrăgând astfel un public cunoscător, din care deseori fac parte profesori de flamenco, dansatori sau spanioli care trăiesc în Berlin, cum s-a întâmplat și în 17 iunie.


Juan Cárdenas (voce), Valle Monje Domínguez (chitară) și Manuel Reina (palme, dans)
au acompaniat-o pe Javiera de la Fuente într-o călătorie flamenco de zile mari. Am mai văzut și altă dată flamenco la Berlin, dar aici parcă eram de-a dreptul în Spania! Inlcusiv prin finalul de spectacol cu scena plină de toți cei care au dorit și ei să danseze, și pe care Juan i-a acompaniat, pe rând, cu strofe diferite de flamenco.

Și ce dor de Spania mi s-a făcut dintr-o dată, mai ales cand mi-am dat seama că printre ultimele spectacole de flamenco văzute fusese cel la organizarea căruia am contribuit și eu, la Filarmonica din Ploiești, în septembrie 2019, atunci când am avut bucuria de a-i vedea pe scenă, în premieră națională în România, pe Vanesa Coloma (dansatoarea cu care am publicat acum câțiva ani un interviu despre arta flamenco ) alături de Alfonso Losa (dans), Yerai Cortés (chitară) și Juan Juañares Carrasco Soto (voce), în spectacolul „Prendidos”. Mi s-a întărit încă o dată convingerea că flamenco-ul are capacitatea de a sparge bariere, de a desființa granițe de orice fel și de a uni oameni, locuri, stări sau amintiri!


Următorul tablao flamenco are loc în Studio A Compás Berlin în mai puțin de o lună, în data de 17 iulie 2022.
Așadar, dacă sunteți iubitori de flamenco și vă aflați la Berlin în acea perioadă, nu ezitați să treceți și pe la Studio A Compás din cartierul Berlin Kreuzberg, cu siguranță veți avea parte de o experiență frumoasă!

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.