Cele mai vechi fotografii de călătorie din lume au fost scoase la licitație online. Realizate la jumătatea secolului XIX, la puțin timp de la inventarea fotografiei, pozele lui Maxime Du Camp au fost primele ale vestigiilor Egiptului antic la care publicul occidental a avut acces, ele făcând senzație la momentul publicării în ziarele vremii.
Colecția, alcătuită din 59 de fotografii alb-negru, include imagini ale Piramidelor, ale Sphinxului și ale statuilor din Aswan, acesta fiind practic primul album foto de călătorie realizat vreodată. Autorul fotografiilor, Maxime Du Camp, fiul unui apreciat chirurg francez, le-a realizat între 1849 și 1851, în timpul unei expediții la care a luat parte și prietenul său, celebrul scriitor Gustave Flaubert, autorul lui „Madame Bovary”.
Pe parcursul călătoriei, Du Camp a petrecut ore întregi în deșert cu aparatul său de fotografiat Calotype, din lemn, așezat pe trepied, pentru a surprinde imaginile care au uimit o lume întreagă și care i-au adus chiar Legiunea de Onoare, din partea statului francez.
Imaginile scoase acum la licitație de proprietarii lor, o familie din Africa de Sud, imprimate pe hârtie direct după negativele folosite de Du Camp, sunt estimate la 20 de mii de dolari, un preț mic, susțin organizatorii licitației, potrivit cărora fiecare fotografie ar valora, vândută individual, o mie de dolari.