Cu un centru istoric înscris încă din 1995 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, Avignon, supranumit și „Orașul celor 99 de săruturi”, este celebru mai ales pentru podul său medieval, „imortalizat” într-un cântec cunoscut în întreaga lume.
Totuși, orașul are mult mai multe de oferit turiștilor care se aventurează până aici, de la Palatul Papilor și o mulțime de muzee, până la catedrale și festivaluri unul mai interesant decât altul. În cele ce urmează vă prezentăm cinci sugestii, însă la fața locului suntem siguri că veți găsi mult mai multe atracții care nu vă vor lăsa indiferenți.
Pont d’Avignon este podul căruia oraşul îi datorează celebritatea. Cunoscut şi ca Pont Saint-Benezet, astăzi ruinat, podul a fost construit în perioada medievală, înainte ca Avignon să devina oraş papal, pentru a permite trecerea spre Villeneuve-les-Avignon. Cu cele 22 de arcade originale (din care s-au păstrat doar patru), era o construcţie masivă, ce şi-a dovedit utilitatea. Lăsat în paragină, Pont Saint-Benezet este acum un pod către.. nicăieri, pe care, însă, încă puteți dansa, precum în celebru cântec pentru copii, ori vă puteți pur și simplu plimba, meditând la vremurile de glorie ale orașului.
Palais des Papes, construit între 1335 şi 1352, sub pontificatele papilor Benedict al XII-lea şi Clement al VI-lea, este cel mai mare palat gotic din lume, așa că ar fi păcat să nu îl vizitați. În cele 27 de camere ale sale veți găsi numeroase fresce și tapiserii reprezentând personaje fabuloase precum dragoni și unicorni, dar și imagini din natură și scene de vânătoare. În plus, cele mai prestigioase spectacole prezentate în cadrul Festivalul de Teatru de la Avignon se desfăşoară în Court d’Honneur a Palatului Papal în luna iulie.
La rue des Teinturiers este una dintre cele mai pitoreşti străzi ale oraşului. Pe partea veche a sa se mai pot vedea şi astăzi trei dintre cele patru roţi hidraulice, datând din epoca medievală. Roata care poate fi văzută astăzi în faţa casei Pernod a fost instalată în anul 1885. În 1817, pe Rue des Teinturiers erau montate 23 de roţi hidraulice, folosite de către vopsitori.
Picturile Trompe l’œil, pe care le veți găsi cu răbdare și noroc pe unele dintre clădirile din Avignon nu trebuie ratate nici ele. Tehnica, utilizată încă din timpurile grecilor și romanilor, creează iluzia de tridimensionalitate. Veți înțelege și mai bine, însă, văzând cu proprii ochi ferestrele false de pe ziduri, din spatele cărora vă privesc cu circumspecție personaje care mai de care mai interesante.
Festivalul de jazz de la Avignon („Tremplin Jazz d’Avignon”) atrage în fiecare an în luna august iubitori ai genului din toată lumea. Nu e o întâmplare, întrucât cei mai buni dintre cântăreţii europeni de jazz se adună şi cântă în cadrul festivalului la Mănăstirea Carmelită din Avignon, între 2 şi 7 august. De altfel, în materie de festivaluri, Avignon are o ofertă cât se poate de bogată, de la Festivalul de Teatru, unul dintre cele mai cunoscute din lume, până la Ban des Vendanges – Festivalul strugurilor, care marchează începerea culesului viilor.
Avignon Jazz Festival 2015 from Product Air on Vimeo.