Columna lui Traian si „clonele” sale

DSC00469
Atribuita aceluiasi Apollodor din Damasc responsabil, se pare, de proiectarea Panteonului, Columna lui Traian impresioneaza si astazi, la aproape 2000 de ani de la ridicarea sa, la cererea Senatului, pentru celebrarea victoriei romane asupra Daciei. Nu este asadar o intamplare ca urmasii lui Traian au copiat modelul si au populat cu astfel de columne nu doar Roma, dar chiar si Constantinopolele, capitala Imperiului Roman de Rasarit, unde pot fi admirate si astazi Columna lui Constantin, cea a lui Marcian ori Columnna Gotilor.
Columna lui Marcus Aurelius
Dintre clonele romane ale Columnei lui Traian, cea mai cunoscuta, insa, este cea a lui Marcus Aurelius, care domina in zilele noastre Piazza Colonna, avand in varf, aidoma celei care a inspirat-o, statuia Sf Petru, amplasata in secolul XVI, din dispozitia papei Sixtus al V-lea .
DSC00486
Potrivit planurilor initiale, Columna lui Traian ar fi trebuit sa aiba in varf o pasare, cel mai probabil o acvila, dar ulterior constructorii au decis sa inlocuiasca aceasta reprezentare cu o statuie a lui Traian. In Evul Mediu, aceasta s-a pierdut si a fost inlocuita, la cererea aceluiasi Sixtus al V-lea, cu statuia din bronz a Sfantului Petru.
DSC00470
Daca la exterior columna este decorata cu basoreliefuri fascinante care relateaza in imagini povestea cuceririi Daciei de care romani, interiorul monumentului este strabatut de o scara in spirala, avand 185 de trepte care duc pe o platfoma de unde in trecut vizitatorii puteau admira Forumul lui Traian.
Exif_JPEG_PICTURE
Copii fidel ale columnei sau ale basoreliefurilor care o decoreaza se gasesc astazi in numeroase muzee din lume.
In capitala Italiei, Muzeul Cizvilizatiei Romane le ofera posibilitatea celor care ii calca pragul sa vada in tihna toate scenele, la scara 1:1, dispuse, insa, pe orizontala.
Columna la Londra
O reproducere la aceeasi scara veti gasi si la Muzeul National de Istorie din Bucuresti, iar la Victoria and Albert Museum din Londra puteti admira coloana in marime naturala, dar taiata in doua, pentru a incapea in sala in care este expusa.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.