Supa Vichyssoise sau crema de praz este un deliciu frantuzesc. Una dintre cele mai cunoscute supe pasate din bucataria internationala pare sa fi fost creata de un bucatar francez, insa in SUA. Se serveste de obicei calduta sau rece, si are mai multe variante ce prevad fierberea in apa, nu in zeama de supa, adaugand insa un os de prosciutto sau creson fiert impreuna cu celelalte legume.
Ingrediente pentru 4 portii:
2 fire de praz, 3 cartofi fainosi, 40 g unt, 1l supa de legume, 250 ml smantana, 1 legatura de arpagic verde, crutoane, sare, piper.
Spalati, curatati si tocati partea alba a prazului si taiati-o bastonase de 4-5 cm pe cea verde Pastrati si cateva fire pentru ornat). Spalati, curatati de coaja si taiati cubulete cartofii.
Intr-o cratita, caliti in unt prazul timp de 10 minute la foc mic. Adaugati cartofii, amestecati si lasati sa prinda gust timp de 10 minute, iar la sfarsit sarati si piperati. Turnati peste supa calda si tineti-o pe foc 10 minute; cartofii trebuie sa fie fragezi. Opriti apoi focul.
Mixati supa pana obtineti o crema, incorporati smantana si puneti iar la foc cateva minute, amestecand des, astfel incat sa devina o compozitie densa. Turnati Vichyssoise in castronele, decorandu-le pe fiecare cu cateva bastonase de praz, cu arpagic verde taiat bucatele si cu crutoane.
Astea fiind spuse, Vichyssoise ramane pe lista noastra de favorite. Pofta buna!