Stim cu totii ca nu exista castel care sa nu fie inconjurat de legende si mult mister. Atunci cand le calcam pragul, iti dau senzatia ca, pret de cateva clipe, te poti intoarce in timp, auzind parca in departare tropotul calului unui sol ce aduce vesti domnitorului. Povestile soptite, cu varcolaci, corbi si alte vrajitorii, le adauga adesea un farmec medieval.
Castelele din intreaga lume continua sa ne fascineaze. Aceste minunate constructii au fost ridicate deseori cu scopul de a functiona drept fortarete si de a proteja tinuturile de invazile migratoare, insa ele erau si un simbol al prestigiului. Regi, regine si monarhi si-au trasformat castelele in adevarate palate si au cheltuit sume impresionante de bani pentru a da o nota de grandoare acestor resedinte.
Povestile incep mereu cu un print si castelul sau.. In povestea noastra avem multe castele, poate cele mai frumoase castele din Marea Britanie.
Palatul Blenheim
Palatul Blenheim este o cladire monumentala de tipul unui conac englezesc si este singura casa de tara din Anglia, ce poarta denumirea de palat.
Constructia sa a fost conceputa a fi un cadou pentru John Churchill, primul Duce de Malborough, din partea natiunii engleze pentru succesul triumfator repurtat impotriva francezilor si germanilor in batalia de la Blenheim.
Parerilor amestecate ale criticilor, au definit palatul Blenheim ca fiind unul unic, prin asigurarea simultana a functiilor de casa familiala, mausoleu si monument national. Desi conacul a fost putin schimbat structural de la finalizarea sa, parcul si gradinile, stabilite initial de gradinarul reginei Anne, au fost transformate in anii 1760, adaugandu-se si lacul Blenheim. Gradinile includ inca, faimosul Labirint Malborough, cel mai mare gard viu labirint din lume.
Palatul este binecunoscut si ca fiind locul de nastere, cat si locul copilariei lui Winston Churchill, prim ministru al Regatului Unit.
Castelul Warwick
Castelul Warwick a fost construit in anul 914 d.Hr., ca fortificatie pentru a proteja intreaga asezare de invazia daneza , iar mai tarziu, a fost marit de catre William Cuceritorul si transformat in anul 1068 intr-o fortareata. Fortificatiile au continuat a fi imbunatatite si in timpul regelui Richard al III-lea, pana in 1485.
Castelul Warwick a fost locul de resedinta a celor mai puternice familii engleze si reprezinta cel mai frumos castel medieval al Angliei. Se pot vizita temnitele castelului, fortificatiile, incaperile, Gradina Trandafirului si gradinile oficiale. Apartamentele private ce copiaza incaperile de la sfarsitul secolului al XIX-lea, contin expozitii cu figuri de ceara.
Daca aveti ocazia sa ajungeti in lunile de vara, trebuie sa stiti ca sunt organizate numeroase intreceri asi concursuri, ceea ce face din Castelul Warwick locul ideal pentru a-ti petrece o zi relaxanta in familie. Cu siguranta nu vor lipsi nici bufonii, artizanii si arcasii veniti pentru a-si dovedi aptitudinile.
Castelul Conwy
Cu cele 8 turnuri ale sale, Castelul Conwy este unul din cele mai impresionante din Tara Galilor, reusind si in prezent sa-si mentina atmosfera medievala. A fost construit in secolul al XIII-lea de regele Edward I, pe locul unui castel ridicat de regele Henry al III-lea.
Se pare ca regele nu s-a uitat deloc la bani atunci cand a ridicat cel mai important punct al lantului de fortarete, ce avea menirea sa apere Tara Galilor de inamici.
Plas Newydd
Resedinta Marchizei de Anglesey este situata pe malul unui lac, cu vedere la muntii Snowdonia. Constructia dateaza din secolul 14, fiind ulterior marită si modificata. In interior se afla un muzeu militar dedicat bataliei de la Waterloo si primei marchize de Anglesey.
Castelul Beaumaris
Situat in Tara Galilor, Beaumaris Castle este un exemplu desavarsit de castel circular, concentric, cu turnuri rotunde. Este situat intr-o zona deosebit de frumoasa, cu vedere la mare si la munte, si face parte din seria de castele construite de Edward I, in scopul protejarii Tarii Galilor.
Are o forma aproape perfect simetrica si se presupune ca zidurile sale sunt de nepatruns, desi acest lucru se pare ca nu a fost testat niciodata.
Castelul Caernarfon
Se spune ca nici o alta tara nu are atatea castele precum Tara Galilor. O serie de 12 castele au fost construite in North Wakes, de catre fiorosul Angliei, Edward I, pentru a impresiona si subjuga in cele din urma, patimasul Welsh.
Castelul Caernarfon, ridicat între anii 1283 şi 1330, a fost locul de nastere al Primului Print de Wales, iar traditia a continuat, castelul fiind folosit ca locatie pentru investirea Printului Charles ca Print de Wales in 1969.
Castelul Harlech
Castelul Harlecheste o fortificatie medievala din Tara Galilor, situata in propiere de Marea Irlandei. Construita de Edward I in timpul invaziei Tarii Galilor, castelul a jucat un rol important in mai multe razboaie.
Castelul Harlech este unul dintre cele mai bine pastrate castele medievale din lume. Desi zidurile exterioare sunt mai subtiri, cele interioare sunt foarte groase si inalte, bine aparate de turnuri, iar curtea interioara este patrata. Poarta de intrare este flancata de alte doua turnuri foarte impozante, de unde aparatorii puteau respinge zile intregi orice atac.
Castelul Harlech era important si pentru accesul la mare, putand supraveghea si apele din jur, care in trecut se intindeau chiar pana la stancile de sub castel. Pentru o eventuala retragere, era important ca un castel sa aiba acces si la apa, iar din Castelului Harlech se putea cobora pe o scara din piatra pana la un mic „debarcader”, taiat in munte.
Abatia Tintern
Cea mai bogata manastire din Tara Galilor, odinioara un centru prosper religios, de invatatura, a fost fondata in 1131, de calugarii Cistercian. Situata pe malul raului Wye este una din cele mai spectaculoase ruine din tara. Inainte de de a fi distrusa, in Tintern erau incluse o biserica a manastirii, infirmeria si sala meselor, conturul lor fiind vizibil si acum.
Fara acoperis si in ruine de secole, Tintern Abbey a fost pentru mult timp destinatia artistilor si a poetilor. Este, de altfel, si locul unde a fost filmat videoclipul melodiei „Can I play with madness” – Iron Maiden.
Castelul Caerphilly
Caerphilly – primul castel concentric (pereti in pereti), si cel mai mare din Tara Galilor. Castelul este inconjurat de lacuri artificiale si insulite. Este cel mai mare castel din Marea Britanie, dupa Windsor, si este impresionant datorita masivitatii dar si datorita faptului ca este singurul castel cu adevarat concentric.
Desi in ruine, castelul construit in secolul 13, reprezinta o adevarata capodopera, iar meterezele si poarta castelului sunt impresionante.
Castelul Coch
Construit in secolul 19, pe ramasitele unui alt castel din secolul 13, acesta este situat pe un deal abrupt desupra satului Tongwynlais, la nord de Cardiff, in Tara Galilor. Ridicat in urma dorintei unei marchize de a avea o cladire romantica, castelul este construit in stil gotic si are numeroase camere, toate decorate intr-un mod extrem de luxos.
Castelul Cardiff
In partea veche a orasului se afla Castelul Cardiff, ridicat pe bazele unui fort roman, devenit in secolul 19 una din resedintele Marchizului de Bute. Vizitatorii au accces la fortul nomand, muzeul galez si ruinele romane.
Este un castel medieval si domeniu Victorian, cu multe elemente de arhitectura gotica, construit pe situl unui castel normand. Arhitectul William Burges este cel care a creat decorul actual, la cererea Marchizei de Bute.
Castelul Windsor
Castelul Windsor este cel mai mare si cel mai vechi castel locuit din lume. Alaturi de Palatul Buckingham si Palatul Holyrood din Edinburgh, face parte din resedintele principale a monarhilor britanici din Casa de Windsor. Este situat in centrul orasului Windsor din comitatul Berkshire, iar sub clădirea castelului curge Tamisa, ce face legatura pe apa cu Londra.
Regina Elizabeth II petrece aici frecvent sfarsitul de saptamana, unde primeste si vizite oficiale ori private ale unor ministri sau sefi de state. Castelul dateaza din timpul lui Wilhelm Cuceritorul, iar constructia castelului, garnizoanei, fortaretei, inchisorii si partii locuite era coordonata direct de unii monarhi englezi. În timpul razboaielor purtate de Anglia, castelul era mai bine intarit si aparat, aceste masuri strategice putandu-se observa și azi.
Orasul si Palatul Windsor sunt locuri ce trebuie vizitate neaparat in Anglia. De fiecare data cand ne reintoarcem in locatia asta sentimentul este acelasi, minunat, greu de descris de aceea vi-l recomand cu mare drag 🙂