Intr-o lume de vis. DISNEYLAND

P1240284

Milioane de oameni, copii si adulti, sunt si acum fascinati de pataniile simpaticului Mickey Mouse, ale poznasului ratoi Donald Duck sau ale impiedicatului catel Pluto, toate create de un american, ce si-a pus amprenta intr-un mod memorabil, pe industria de animatie.

In 1923, sosea la Hollywood cu doar 40 de dolari in buzunar,  Walt Disney, cel al carui nume dainuie acum pe intreaga planeta si care a lasat in urma lui un adevarat regat al copilariei.

44

“E distractiv sa faci imposibilul!”  spunea el.

Si imposibilul  a inceput cu un soricel, Mickey Mouse, prezent in viata tuturor din 1928. Despre Mickey Mouse, Walt Disney insusi declara ca il iubea mai mult decat pe orice femeie cunoscuta de el vreodata. Creatorul lui Mickey sustinea ca animatia este un mijloc universal de comunicare, ce se adreseaza deopotriva oamenilor de toate varstele, din intreaga lume si, fara discutie, universul moral in care binele ie­se mereu triumfator, este exact ce ne dorim.

In 1955, Walt Disney a pasit dincolo de limitele realitatii virtuale pe care o crease si a infiintat primul parc tematic, Disneyland, din California. Desi predictiile nu pareau a fi unele favorabile, parcul a avut in primul an de functionare un venit brut de 10 milioane de dolari. Iata cum, si de aceasta data, visul lui a iesit invingator in fata realitatii. Incet, incet,  magia Walt Disney s-a raspandit in lume.

Actualmente, turisti din toată lumea sunt prinsi de vraja personajelor Disney, in parcurile tematice din Paris, Tokyo, Hong Kong, Florida si California. Din SUA pana in Hong Kong, toti se declara vrajiti cand sunt prinsi de mana de Micky Mouse, sau cand se pot juca cu Donald, ori cu Pluto. Fetitele se simt cu adevarat printese cand se pot fotografia alaturi de Alba-ca-Zapada sau Cenusareasa, potolindu-si apoi pofta de joaca alaturi de nazdravanii pitici.

32

Cel mai mare parc si resort Disney, pana in prezent, este cel din Florida. Giganticul complex are 4 parcuri tematice, 2 parcuri acvatice, 23 de hoteluri, 6 terenuri de golf si 2 complexe de distractii indoor.

Cel de-al doilea mare parc Disneyland este cel din Paris. Cu peste 16 milioane de vizitatori numai anul trecut, il claseaza drept cea mai vizitata destinatie turistica a Frantei si a Europei. Ca o ironie, intelectualitatea franceza din acea vreme, il considera un afront adus culturii lor, avand permanent o atitudine ostila fata de Walt Disney.

P1250113

Cu putin timp inainte de a se stinge din viata Walt Disney spunea: „Disneyland nu va fi gata niciodata. El va continua sa se dezvolte atata vreme cat oamenii isi vor dori ca visele sa li se transforme in realitate”.

Intr-un regat fermecat, nu foarte departe de aici, intre tara fagaduintelor  si cea in care visurile se indeplinesc, eroii si eroinele Disney plutesc in basme care nu se termina niciodata.

P1250506

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.