In orasul cavalerilor templieri – Tomar

Tomar_-_Convento_de_Cristo_-_Terraço_da_Cera

Tomar, oraselul aflat in districtul Santarem-Portugalia, atrage anual turisti din toate colturile lumii si continua sa-si pastreze aerul puternic medieval, mostenit de secole. Originile sale medievale au germinat in structura magnifica reprezentata de castelul si Manastirea lui Hristos (Convento de Christo), fosta resedinta a puternicilor Cavaleri Templieri din Portugalia. Despre Conveto de Cristo nu sunt multe de spus… pentru ca e un loc care trebuie vazut si mai ales simtit, un loc mitic cu un usor iz ezoteric, o poarta catre alte timpuri.

collage Tomar

Masiva manastire de pe varful dealului este principalul obiectiv turistic si este un amestec armonios de stiluri romanic, gotic, renascentist si manuelin; gangurile boltite, galeriile, scarile, coridoarele, terasele si salile sale incalcite sunt pline de atmosfera.

collage Tomar 2

Cavalerii Templieri, un ordin militar infiintat in anul 1119 la Ierusalim, au jucat un rol major in recucerirea treptata a Peninsulei Iberice de sub dominatia maura. Constructia complexului de la Tomar a fost inceputa in anul 1160, pentru a le servi drept fortareata si sediu, aceasta suferind treptat modificari, vreme de alte patru secole.
Parte a Patrimoniul Unesco, Manastirea lui Christos a fost modelata dupa Domul Stancii din Ierusalim, considerat de cruciati, o ramasita din Templul lui Solomon.

flickr-3542656260-image

flat,550x550,075,f

DIGITAL CAMERA

Privit de sus, vechiul oras al Tomar-ului este o adevarata incantare, ce incanta si poarta vizitatorii pe cararile ce serpuiesc pe pantele impadurite ale dealurilor. Discret,  casele varuite in alb completeaza strazile pavate, florile ce inmiresmeaza aerul se intind in afara gardurilor, in timp ce salcile coloreaza viu malurile raului Nabao.

collage Tomar 3
Orasul modern de pe malul drept prezinta mai putin interes, insa Tomar este excelent pentru un loc placut in care sa stai in timp ce te afli in cautarea drumului spre manastire. Orasul este una dintre bijuteriile istorice ale Portugaliei si cu siguranta semnificativ, fiind ultimul oras comandat de Templieri.

tomar town

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.