Madrid – mini ghid arhitectural

gran-via

Madrid. Orasul care concentreaza esenta spirituala a tarii si care reuseste sa va transmita acea stare ca ii apartineti si ca sunteti acasa, inca din prima zi in care ati ajuns. Cu o gama larga de muzee, cumparaturi pentru fiecare buget, mancaruri incredibile si o arhitectura superba, Madridul poate rivaliza cu Parisul, Roma si Barcelona pentru amploarea monumentelor sale. Daca sunteti hotarati totusi sa parcurgeti un tur architectural, incepeti din Paseo del Prado, frumosul bulevard captusit cu muzee si gradini.

 

Parque del Buen Retiro

collage_Retiro

Gradinile minunate din Parcul El Retiro sunt incantatoare, precum oricare altele pe care le vei gasi intr-un oras european. Decorat cu monumente de marmura, peluze frumoase, cladiri elegante si verdeata abundenta, este tacut si contemplativ in timpul saptamanii, dar in weekend-uri descoperim o adevarata forfota.

Lacul artificial din centrul parcului este supravegheat de masivul mausoleu al lui Alfonso XII si de fantana egipteana a Sfinxului. Parcul mai detine o gradina de trandafiri, La Rosaleda, si o statuie a Ingerului Cazut
(El Ángel Caído), despre care se spune ca este prima statuie dedicata vreodata lordului intunecat.

 

Plaza Mayor

Plaza Mayor, Madrid

Aceasta frumoasa piata era la inceput doar o simpla piata a bunurilor de consum. Negustorii reuniti in congregatii isi vindeau aici bunurile, dar cand Filip al II-lea a decis sa-si mute Curtea aici, monarhul a hotarat sa foloseasca piata numai pentru ocazii speciale.

Cea mai importanta cladire aflata acum in incinta pietei este Casa de la Panaderia, sediul breslei brutarilor. Forma actuala, cu turnurile simetrice, dateaza dupa ultimul incendiu din 1590, iar coloritul deosebit al peretilor a fost adaugat abia recent, in anul 1992.

 

Palacio Real

Palacio_Real

Fosta resedinta regala, realizata de arhitectul italian Sabatini la initiativa regelui Filip al V-lea, a fost inceputa in anul 1734. Folosit astazi doar pentru receptii si ceremonii oficiale, palatul  adaposteste o importanta colectie de tablouri de Velasquez, Caravaggio si Goya, dar si piese de sculptura, mobila, tapiserie, sticla, orfevrarie, medalii, portelan si instrumente muzicale.

In vecinatatea palatului aveti ocazia sa mai vizitati Campo del Moro, un parc celebru si Plaza Oriente, o piata superba, intesata de statui ale celebrelor regine ale Spaniei.

 

Plaza de Cibeles

collage_Cibeles

Este una dintre cele mai aglomerate, dar si frumoase piete din Madrid. Aici se afla impresionanta sculptura proiectata de Ventura Rodriguez care o infatiseaza pe mama tuturor zeilor, Cibele, intr-o trasura trasa de de lei. Amplasata intr-o zona foarte bogata din punct de vedere istoric, sculptura este simbolul preferat al madrilenilor. Fanii echipei Real Madrid se aduna aici dupa fiecare victorie a echipei lor preferate.

Maiestuoasa cladire din Plaza De La Cibeles este Palatul Comunicatiilor si seamana mai degraba cu o catedrala. Cladirea a gazduit pe vremuri Muzeul Postei si Telecomunicatiilor, iar din anul 2007 a devenit primaria orasului Madrid.

 

CaixaForum Madrid

CaixaForum Madrid

Aceasta extraordinara constructie, situata langa tinutul sudic al Paseo del Prado, este una din cele mai frumoase si iesite din tipar structuri ce iti taie respiratia cu splendoarea ei. Edificiul de caramida este imbracat cu o culme de fier ruginit, in timp ce un perete adiacent este gradina suspendata,
transformand-o astfel in cea mai frumoasa fantezie de verdeata.

 

Plaza de la Villa

collage_Villa

Este locul cu o mare traditie, o oaza de liniste in centrul vechi al Madridului, ce a adapostit pe vremuri Primaria orasului, cunoscuta azi sub denumirea de Casa de Villa. Toate cladirile de aici au acelasi stil arhitectonic-baroc, specific madrilen.

Cel mai vechi monument din Plaza De La Villa este turnul Lujanes, datat din secolul al XV-lea. Turnul medieval este prevazut cu un portal gotic si pastreaza chiar si in zilele noastre intrarea originala, decorata cu o potcoava, marcata cu blazonul familiei Lujanes.

Nu ratati insa si alte cateva puncte turistice impresionante: Casa Cisneros, ce se afla la capatul pietei De La Villa si care adaposteste astazi o colectie de tapiserie, biserica San Sacramento – un vestigiu unic al manastirii bernardinelor si statuia lui Alvaro de Bazan, figura de exceptie din armata invincibila a lui Fillip al II-lea, situata chiar in central pietei.

 

Plaza de Toros Monumental de Las Ventas

collage_torros

Arena Las Ventas, considerata cea mai mare arena de lupte cu tauri din Spania, cat si din lume (locul 3 in topul celor mai mari arene) a fost construita in anul 1927, avand o capacitate de aproximativ 24.000 de locuri. Stilul arhitectural de care dispune se numeste neomudejar, aceasta fiind specifica Peninsulei Iberice, la sfr. sec. al XIX-lea.

Daca doriti sa ajungeti sa vedeti si luptele cu tauri, perioada cea mai potrivita este intre lunile martie si octombrie. De asemenea, in cadrul arenei, puteti gasi Muzeul de Lupte cu Tauri, aici fiind afisata istoria locului, cat si o colectie impresionanta de obiecte legate de aceste coride.

 

Monasterio San Lorenzo de El Escorial

collage_Lorenzo

Manastirea, construita de Juan de Herrera, este o cladire construita in stilul specific creatorului, fiind clasata in Patrimoniul National al Umanitatii.

Monumentul din granit este divizat in trei parti verticale, care se articuleaza in jurul Curtii Regilor. In colturile sale se afla turnuri de 55 m, ce au in capatul lor niste sfere de metal. Constructia prezinta dimensiuni faraonice, dupa cum o demonstreaza si cele 15 clopote ale sale, cele 13 oratorii, cele 86 de scari, cele 88 de fantani, cele peste 1600 de picturi, 9 turnuri si 73 de sculpturi. Spatiile verzi nu sunt uitate nici ele, datorita gradinilor care inconjoara manastirea.

Amatorii de istorie si arhitectura trebuie neaparat sa viziteze casele senioriale care au fost resedintele familiilor regale ale Spaniei.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.