Londra, impresii de calatorie (2)

Paradoxal, poate, kilometrul zero al Londrei este un monument care amintește de un mare dezastru.
Top Monument
În primăvara anului 1665, în Londra a izbucnit o epidemie de ciumă bubonică. Inițial, boala a apărut într-una dintre cele mai sărace zone ale orașului, omorând câteva zeci de oameni. O lună mai târziu numărul morților era de ordinul miilor, iar in vara bilanţul victimelor depășea cifra de 31 de mii. De teama ciumei, regele Charles al II-lea şi curtenii săi au părăsit Londra, fugind în Oxford. Epidemia a luat sfârșit abia în toamnă, odată cu venirea frigului şi dispariția puricilor, vinovaţi de răspândirea bolii, nu înainte însă de a fi ucis 15 la suta din populația Angliei.
The Great Fire London
Cum, se ştie, un necaz nu vine niciodată singur, un an mai târziu, Londra a fost practic distrusă în întregime de un incendiu care ar fi izbucnit într-o brutărie şi, extinzându-se cu repeziciune, nu s-a mai stins decât după cinci zile. Vântul şi reacția întârziată a autorităţilor au contribuit de asemenea din plin la creșterea în proporții a dezastrului.
IMG_4478
În cele cinci zile în care Londra s-a transformat într-un imens cuptor, au ars aproape 90 de biserici, dar şi catedrala St Paul, iar peste 400 de străzi au dispărut de pe fața pământului, locuințele a 70 de mii de londonezi fiind transformate în scrum. În mod surprinzător, evidenţele indică faptul că în incendiul din fatidicul an pentru londonezi 1666 şi-ar fi pierdut viaţa doar şase persoane. În realitate, se pare că statisticile n-ar fi consemnat decât victimele din rândul nobililor, ignorându-i pe morții din rândul săracilor şi pe cei din clasa de mijloc, ceea ce demonstrează că nici nu ne naştem şi nici nu murim cu toţii egali.
The Monument
Pentru a aminti de Marele incendiu, autorităţile i-au încredințat arhitectului Cristopher Wren sarcina de înălţa un monument dedicat acestuia.
Construit pe locul bisericii Sf Margareta, primul dintre zecile de lăcașuri de cult distruse de sinsitru, Monumentul este o coloană de peste 60 de metri, înălțimea fiind egală cu distanţa pană la brutăria de la care s-a declanșat teribilul incendiu. Pentru a ajunge în vârful monumentului trebuie să plătiți 4 lire şi să urcaţi 311 trepte, dar experienţa merită toţi banii şi efortul, putând admira de jur împrejur Londra în toată splendoarea sa.
London

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.