Panteon, resedinta romana a zeilor

DSC01147
Inaltat acum aproape 2000 de ani -potrivit unor surse, de catre Apolodor din Damasc – Panteonul impresioneaza si astazi prin dimensiuni si frumusetea constructiei, demne de o casa a zeilor, destinatia sa initiala.
DSC01189
In forma sa actuala, Panteonul a fost construit in timpul imparatul Hadrian, pe locul in care Marcus Agripa construise in anul 27 i. Hr. un templu dedicat zeilor Marte si Venus. Acesta a ars in anul 80, fiind reconstruit de Domitian pentru ca in 110 sa arda iarasi din temelii dupa ce a fost lovit de traznet.
DSC01148
Domul cladirii a reprezentat mai bine de un mileniu o provocare pentru arhitectii lumii, inaltimea sa (43 metri) fiind depasita abia in 1436, la construirea Catedralei din Florenta. Deschizatura din mijlocul acestuia, numita oculus, reprezenta singura sursa de lumina , iar coloanele din fata Panteonului, cantarind zeci de tone, au fost aduse la Roma, cu vapoarele din Egipt.
DSC01167
Transformat in secolul VII in biserica, Panteonul gazduieste astazi mormintele regilor Victor Emmanuel al II-lea si Umberto I, dar si pe cel al celebrului pictor Rafael Sanzio, care, in ciuda faptului ca s-a stins din viata la doar 37 de ani, a lasat omenirii o mostenire artistica impresionanta.
DSC01161
Aflat in Piazza della Rotonda, aproape de Piazza Navona, Panteonul poate fi vizitat zilnic intre 8:30 si 18:30, iar duminica intre 9:00 si 18:00, in zilele de sarbatoare accesul publicului fiind permis intre 9:00 si 13:30. Intrarea la Panteon este libera.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.