Mostenirea lui Ivan cel Groaznic

Cunoscuta drept Catedra Sfantul Vasile (Vasili Blajinoe), Catedrala Pokrovskaya este simbolul netegaduit al Rusiei Ortodoxe. Aflata in Piata Rosie din Moscova, ea a fost ridicata intre anii 1555-1561 pentru a marca campania victorioasa a lui Ivan cel Groaznic impotriva tatarilor din Hanatul de Kazan.
Sf Vasile 2
Este alcatuita din noua capele ridicate pe o singura fundatie, ale caror turle in forma de ceapa colorate in spirala ii dau un farmec aparte si o fac imposibil de confundat. Legenda spune, de altfel, ca tarul, impresionat de frumusetea constructiei, ar fi poruncit orbirea celor care au lucrat la inaltarea ei, pentru a se asigura ca nu vor mai realiza una asemanatoare.
Sf Vasile 6
Numele Catedralei vine de la patronul ei spiritual, Sfantul Vasile cel Nebun dupa Hristos, care a trait intre anii 1468-1552 si care ar fi facut o multime de profetii, dintre care cea mai cunoscuta este cea privind incendiul de la Moscova din 1547. In prezent, moastele Sfantului sunt expuse spre inchinare in catedrala care ii poarta numele.
St Basil's Cathedral interior. 31 May 2013
In anul 1918, Catedrala a fost inchisa de catre autoritatile bolsevice, clericii ce slujeau au fost arestati, clopotele i-au fost luate iar obiectele de cult confiscate si a fost chiar la un pas de a fi demolata. Din fericire, Stalin n-a acceptat propunerea arhitectului Pietei Rosii, de a rade constructia de pe fata pamantului, astfel ca astazi turistii veniti din toata lumea pot admira Catedrala Sfantul Vasile in toata splendoarea sa.
SF Vasile 5

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.