Palatele Nababului

Daca ajungeti la Busteni, nu ratati ocazia de a vizita Castelul Cantacuzino. Restaurat de noii proprietari – dupa ce in timpul regimului comunist a gazduit un sanatoriu rezervat angajatilor Ministerului de Interne – castelul va va oferi o imagine elocventa a vietii boieresti de alta data.
Castelul Cantacuzino
Construit la inceputul secolului XX in stil neoromanesc, palatul este inconjurat de un parc intins pe peste 3.000 de metri patrati (in care exista cascade, fantani arteziene, ba si chiar si o grota), care cu siguranta va va fermeca indiferent de anotimpul in care il vizitati.
Catacuzino - exterior
In interior, de asemenea, veti fi impresionati de tot ce veti vedea, de la scarile din marmura sau lemn pana la fresce, pardoseala ori vitralii, toate executate cu un bun gust si atentie la detalii proprii perioadei in care a fost construit castelul si pe masura celui care a platit toate lucrarile, fara a se uita la bani.
Castelul Catacuzino - interior
Fostul lui proprietar, Gheorghe Grigore Cantacuzino, a fost primar al Bucurestiului, dar si premier al Romaniei, fiind poreclit de contemporani “Nababul” tocmai pentru averea sa imensa. De altfel, palatul de la Busteni este doar unul dintre cele trei construite pe banii acestuia. In cel din capitala functioneaza astazi Muzeul George Enescu, iar celalalt, de la Floresti, Prahova, numit si “Micul Trianon”, se afla la randul sau in plin proces de restaurare, urmand sa gazduiasca un centru de conferinte.
Micul Trianon

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.