Opera de arta sau monument istoric?

Situata la o ora si jumatate de mers cu masina de Lisabona, Manastirea Batahla (cunoscuta si drept Convento de Santa Maria da Vitória), este considerata cea mai frumoasă constructie sacrala gotica din Portugalia.
DSC04675
Construita intre secolele XIV si XVI, in amintirea victoriei repurtate de catre regele portughez João I (1385-1433) in batalia de la Aljubarrota, pe data de 14 august 1385, contra trupelor regelui spaniol de Castilia, ea figureaza din 1983 pe lista patrimoniului mondial cultural UNESCO.
DSC04669
Pe langa valoarea artistica (nu ratati ocazia de a admira pe indelete intrarea in manastire, vitraliile acesteia, Capela Neterminata ori claustrum-ul), manastirea este un obiectiv important si pentru cei pasionati de istorie, aici aflandu-se mormintele mai multor membri ai familiei regale, inclusiv cel al regelui John I al Portugaliei.
DSC04706
Pasionatii de arhitectura vor fi,insa, fara indoiala, cei mai fericiti sa viziteze acest monument remarcabil si sa poata poata studia astfel modul in care stilul gotic se intalneste cu cel manuelin (specific artistilor portughezi), considerat o sinteza unica intre goticul tarziu si Renastere.
DSC04684

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.