Weekenduri cu aroma de arta si cultura (I)

Cu nume precum Henrie Cartier-Bresson, Hans Christian Andersen si Agatha Christie, cutreieram puncte esentiale ale Europei, intr-o continua relaxare culturala. Incercam sa ne furisam in cateva colturi ale continentului ce au inspirat scriitori, muzicieni si artisti.

Acest articol este primul dintr-o mica serie de destinatii si activitati perfecte pentru o evadare rapida.
De la bucatarie la cultura, la mare sau in aer liber, va invitam sa descoperiti cateva idei care sa va ajute sa profitati din plin de week-end.

 

Orasele boeme ce canta fado

2_14444800

Cautati o chitara portugheza, un cantaret sentimental, o portie generoasa de tandrete, melancolie pentru toata lumea si aveti fado, coloana sonora a Lisabonei de secole. Pentru un weekend fado, navigati pe strazile intortocheate din cartierul Alfama, casa spirituala a acestui gen muzical si veti gasi cele mai potrivite locuri.

collage

Senhor Vinho este un popular restaurant si bar fado, detinut de o cantareata de fado, unde caracteristica este spectacolul de prima clasa. Veti fi fascinati de atmosfera atat de calda, de bucataria tipica, de meniurile cu fructe de mare si de varietatea de vinuri. Daca vreti o introducere mai amanuntita in istoria fado, Museu do Fado se afla chiar in apropiere, taxa perceputa pentru vizitare fiind de 5 euro.

La doua ore de mers cu trenul de Lisabona, catre nord, puteti vizita orasul Coimbra. Fost predecesor al Lisabonei, prima capitala a Portugaliei are propria tradiție fado: melodii interpretate in grupuri de catre studenti. Coimbra dispune de altfel si de un local plin de traditie muzicala, celebru in zona si nu numai. Barul àCapella, amplasat intr-o capela din secolul al XIV-lea, este un bar extravagant ce ofera zilnic spectacole live de fado, incepand din luna martie pana in octombrie, cateodata si in timpul iernii. Taxa de intrare este de 10 euro, in care este inclusa si o bautura.

collage12

 

Un weekend de poveste in Odense

Danemarca aproape ca era sinonim cu dramele crimelor infioratoare, insa la un moment dat a inceput sa ne transmita si povesti mai sanatoase.

Orasul Odense a fost casa copilariei lui Hans Christian Andersen si ne arata inca in mare parte, aceleasi strazi pietruite, turle gotice si statui excentrice dedicate fiului sau celebru. Tururile obisnuite pentru vizitatori  au un impact fascinant, pornind de la casa copilariei lui Anderson pana la cele mai importante locuri din viata sa. Muzeul Hans Christian Andersen deschis ca si muzeu in 1908, contine toate facilitatile pentru a putea explora universul lui Hans Christian Andersen, frunzarind cartile sale prin intermediul calculatorului si ascultandu-i povestile.

collage13

Pentru a vedea insa un castel demn de orice basm, alegeti o excursie de o zi la Egeskov Slot, un castel medieval datand din 1554, aflat la 30 km sud de Odense. Actualul proprietar a adaugat mai multe elemente de atractie, printre care patru labirinturi, un muzeu al veteranilor auto, un muzeu de jucarii si multe altele.

Egeskov-Castle-Denmark

(va urma)

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.