Târgul de Crăciun: istorie şi actualitate

targuri-de-craciun-travelontop-ro-6

Bine cunoscut în zilele noastre în toată lumea, târgul de Crăciun este un obicei cu origine germană. Tradiţia de Weihnachtsmarkt (germ. Weihnacht-Crăciun, Markt-târg, piaţă) datează din Evul Mediu Târziu, când la început de sezon rece se organizau târguri gen pieţe în aer liber, de unde oamenii se puteau aproviziona cu lucruri utile pentru iarnă şi cu produse de măcelărie. În secolul al XIV-lea li se permite accesul la aceste târguri şi micilor artizani şi cofetari, şi se deschid totodată chioșcuri de unde se pot procura cadouri, ceea ce îi atrage uşor-uşor pe copii. De asemenea, tot în această perioadă începe tradiţia standurilor cu migdale prăjite sau castane coapte, rămase până în ziua de azi ‚elemente cheie’ la orice Weihnachtsmarkt.

targuri-de-craciun-travelontop-ro-5

În secolul al XX-lea târgurile de Crăciun devin parte integrantă a perioadei de Advent (serbate de Biserica Catolică şi de Bisericile Protestante). Timp de cel puţin patru săptămâni înainte de Sărbătoarea Naşterii Domnului, ele se întâlnesc în mai toate oraşele importante din spaţiul germanofon, obiceiul fiind preluat în prezent şi în multe alte zone. Pe lângă ţările de tradiţie germană, în Europa există actualmente peste alte 20 de ţări care organizează târguri de Crăciun, printre care se numără ţările nordice, Ţările de Jos, ţări din vestul Europei, ca Spania, Belgia, Anglia ş.a., dar şi ţări din fostul bloc URSS, precum Rusia, Estonia sau Letonia. Pe lista târgurilor europene de Crăciun figurează astăzi şi cele din România, de exemplu la Bucureşti şi la Sibiu, cel din inima Transilvaniei fiind, de altfel, şi primul târg de profil de la noi din ţară, ajuns anul acesta la cea de-a zecea ediţie.

Targuri de Craciun - TravelOnTop.ro

În mod obişnuit, un târg de Crăciun se amenajează în locuri publice cunoscute, deseori în apropierea unui obiectiv turistic important sau în zone pietonale foarte populate. Tipice sunt diverse standuri cu: vin fiert – Glühwein sau Punsch –, produse de panificaţie de sezon (în special diferite tipuri de turtă dulce, Lebkuchen), obiecte artizanale sau articole de împodobit bradul. Nu lipsesc, fireşte, nici tradiţionalele coroniţe de Advent  sau coroniţele şi ghirlandele de Crăciun. Mai ales în localităţile mari, acolo unde spaţiul alocat târgului permite, se amenajează şi mici arene pentru jocuri tipice de iarnă – un patinoar sau o pistă de săniuş, însoţite de un carusel sau o roată Ferris, care să ofere o privelişte frumoasă asupra întregului oraş. Punctul central al târgului de Crăciun rămâne însă întotdeauna bradul cel mare, împodobit cu multe luminiţe, ceea ce pe timp de seară creează un contrast puternic cu întunericul de afară, simbolizând în acelaşi timp lumina adusă în sufletele noastre de perioada de Crăciun.

Targuri de Craciun - TravelOnTop.ro

Cel mai vechi târg de Crăciun din Germania este cel de la Dresda, Dresdner Striezelmarkt, organizat pentru prima oară în anul 1434, de unde provine şi prăjitura tradiţională Christstollen, un fel de cozonac autohton. La Berlin primele târguri atestate documentar au loc în secolul al XVI-lea, cel dintâi Weihnachtsmarkt cunoscut fiind în zona denumită astăzi „oraşul vechi”, respectiv cartierul Nikolaiviertel de pe malul râului Spree.

Targuri de Craciun - TravelOnTop.ro

Anul acesta, perioada târgurilor de Crăciun s-a deschis la Berlin încă din 21 noiembrie, iar în prima duminică de Advent (27 noiembrie) multe Weihnachtsmarkturi au devenit de-a dreptul neîncăpătoare. La început de decembrie oraşul se transformă parcă într-o feerie. Scăldată în mii de lumini şi cântece de Crăciun, capitala Germaniei găzduieşte în fiecare an peste 50 de târguri, printre care cele mai cunoscute sunt Târgul de la Operă, situat pe celebrul bulevard Unter den Linden, ce duce la Brandenburger Tor, Târgul Magia Crăciunului din Gendarmenmarkt (singurul târg la care se plăteşte o taxă de intrare), târgurile de la Alexanderplatz, unele dintre cele mai mari din Berlin, târgul organizat în zona veche Spandau, la Primăria Altspandau, târgul de la Biserica Memoriei, Gedächtniskirche a cărei cupolă, bombardată în anii ´40, nu a fost reparată, tocmai pentru a reaminti de drama celui de-al doilea Război Mondial –, sau târgul amenajat în faţa castelului Charlottenburg ,un târg care combină atmosfera Crăciunului cu atmosfera regală a locului.

Oricât de frig ar fi afară sau oricât de trist şi abătut ar fi cineva, parcă nimic din grijile lumeşti nu mai contează odată ce ai trecut pragul unui târg de Crăciun. Este ceva în aer, care se contopeşte instantaneu cu sufletul tău, înălţându-l spre sfere îndepărtate, dincolo de rutina zilnică, acolo unde numai frumosul şi armonia contează…

Targuri de Craciun - TravelOnTop.ro

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.