Vila Camelia din Sinaia: Povestea unei vile de poveste

Fără doar și poate, Vila Camelia din Sinaia este una dintre vilele cu personalitate ale celei mai frumoase stațiuni montane din țară, iar povestea ei merită aflată de toți cei care o admiră în drum spre Mănăstirea Sinaia sau Castelul Peleș, două dintre obiectivele turistice în a căror imediată apropiere se află această unitate de cazare. Un termen mult prea sec pentru a descrie Vila Camelia, care este practic un minicastel,  fiind construită dupa planurile arhitecților de la Castelul Peleș.

Construită în perioada 1883 – 1884, vila a fost reședința bunicului actualei proprietare și era compartimentată cu camere elegante, cu băi proprii, pentru oaspeti precum și camere pentru personalul de serviciu, având incalzire centralizată atât pe gaze cât și pe lemne, prin șemineul amplasat in livingul vilei (funcțional și astăzi).

De la naționalizare și până în 1990, vila a fost administrata de Întreprinderea de Turism și Restaurante (ulterior OJT PH) fiind folosită de demnitari de rang înalt, iar după evenimentele din 1989, vila a fost folosită de o societate de turism, care organiza aici tabere, ceea ce a dus la degradarea dramatica a imobilului. Dupa 14 ani de procese, însă, mpștenitoarea vilei a reușit să-și recupereze proprietatea si a inceput un program amplu de restaurare și reconfecționare a mobilierului pe comandă, dupa fotografiile din arhiva familiei.

În 2017 – 2018, capacitatea vilei s-a mărit cu două camere ultramoderne și un restaurant modern cu elemente de decor care respectă specificul nobiliar al vilei, dar și cu o sală de conferințe dotată cu aparatură ultramodernă si cu o arhitectură spectaculoasa, iar pentru a facilita accesul turistilor la etajele superioare s-a montat un ascensor care face legătura dintre parter și mansardă. Autorul întregului proiect este de altfel unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți din zonă și un rafinat cunoscător al istoriei  orașului, Dan Manea, autorul volumului „Sinaia, orașul elitelor”, despre care noi am mai scris aici. 

Astfel, acum  Vila Camelia deține 21 de camere duble, un apartament la parterul vilei și încă unul  anexat vilei, fiind o destinație ideală atât pentru turiști individuali cât și pentru grupuri organizate care doresc să ținăa conferinte, seminarii, petreceri, teambuiliding-uri etc.

Vila este situata pe o proprietate mare, având o curte cu spatii de parcare destinate exclusiv turistilor și un teren în spatele vilei (fostul teren de tenis al domeniului regal) unde se pot desfasura actiuni outdoor, iar calitatea serviciilor si profesionalismul personalului sunt consemnate în peste 9 volume de carti de onoare în care oaspeții vilei și-au notat impresiile despre sejururile petrecute aici.

În această toamnă, Vila Camelia are și o ofertă specială, pe care o vedeți mai sus și de care pot beneficia și posesorii vouchere-lor de vacanță. Mai multe, însă, despre Vila Camelia, pe site-ul oficial și în imaginile din galeria foto de mai jos.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.