Atmosferă de sărbătoare la Grădina Botanică din Berlin

Christmas Garden Berlin

16.11.2018 – 6.01.2019

Crăciunul a venit anul acesta la Berlin încă de pe 16 noiembrie. Atunci s-a deschis oficial, pentru al treilea an la rând, „Grădina Crăciunului” la Grădina Botanică din Berlin, într-un cadru select, cu covorul roșu întins pentru VIP-uri berlineze și jurnaliști de diferite naționalități. Împreună am asistat la aprinderea luminilor de Crăciun pe fundal muzical tematic. Zăpada a lipsit, din păcate, dar atmosfera aparte de la Gradina Botanică Berlin, un loc cu totul deosebit, a reușit să ne aducă chiar și așa cu un pas mai aproape de magia sărbătorilor.

Botanischer Garten Berlin , grădina cu o suprafață de peste 43 de hectare și 20 de mii de specii de plante diferite, situată în cartierul Steglitz din sud-vestul metropolei germane și recunoscută oficial ca una din cele mai frumoase grădini botanice din lume, și-a obișnuit deja vizitatorii cu programe speciale și evenimente demne de povestit. În fiecare vara, de exemplu, în mijlocul lunii iulie, are loc Noaptea Botanică, Botanische Nacht , o invitație către țara fascinantă a Botaniei, o lume de basm, cu elemente fantastice și artistice, vizitatorii bucurându-se de un program asigurat de peste 150 de artiști, acrobați, muzicieni, într-o natură iluminată și împodobită cu elemente de poveste și fantezie.  Anul acesta, Botanische Nacht Berlin a avut loc pentru a zecea oară, sub titlul „Lumina naturii”, la cererea mare a publicului fiind organizate chiar două seri de poveste, în 21 și 22 iulie, cu această ocazie atingându-se și un record de vizitatori, 22 de mii de persoane. Călătoria continuă în 2019, când o nouă ediție este programată pentru zilele de 19 și 20 iulie. Biletele se pot procura deja online sau la casa de bilete a Grădinii Botanice din Berlin.

Christmas Garden  este însă fără doar și poate „highlight-ul” sfârșitului de an, atât la propriu cât și la figurat:  mai bine de un milion de  beculețe distribuite în peste 30 de instalații și puncte luminoase cu motive individuale luminează în fiecare seară un traseu de peste doi km pe aleile sinuoase ale Grădinii Botanice din Berlin.

Printre cele mai îndrăgite motive luminoase se numără Copacul cântător, Copacul Dorințelor, Lacul Stelelor sau The Great View – lanțul de ghirlande care împodobește clădirea principală,  unde sunt adăpostite serele tropicale.  De altfel, toate instalațiile și proiecțiile de lumini sunt integrate în habitatul natural al grădinii, plante, arbori, arbuști devenind deopotrivă parte integrantă a unei lumi magice de Crăciun.

Firește că nu lipsesc nici standurile cu Glühwein, Kinderpunsch, Wurst, Waffeln, Creps sau Marroni, respectiv vin fiert, punci pentru copii, cârnați tradiționali pe grătar, gofre, clătite sau castane coapte, care oferă șansa unui popas binemeritat pe parcursul traseului și, în plus, îmbogățesc conceptul și cu un caracter de târg de Crăciun. De asemenea, într-o cabană de lemn este amenajat un restaurant unde se pot comanda bucate tipice de savurat la gura sobei. Iar pentru cei care iubesc dansul pe gheață a fost amplasat și un patinoar de 300 metri pătrați, cu serviciu de închiriere de patine chiar la fața locului. Concluzia: Cu mic, cu mare sunteți așteptați până în 6 ianuarie 2019 la Christmas Garden Berlin, se găsește cu siguranță câte ceva pentru fiecare!

Peste 250 de mii de vizitatori, din care aproape 50 de mii de copii, au trecut în 2016 și 2017 pragul Grădinei de Crăciun de la Berlin, aceasta devenind astfel cea mai iubită destinație de excursie în Berlin, în perioada de dinaintea Crăciunului.

Bazându-se pe succesul anilor precedenți, în anul acesta conceptul de Christmas Garden este transportat și în alte locuri din Germania, respectiv în grădina zoologică și botanică Wilhelma din Stuttgart  sau la Castelul – rezidență de vară a regelui saxon August cel Puternic, Schloß & Park Pillnitz Dresden, astăzi o atracție turistică situată la doar 15 km de centrul capitalei landului federal Sachsen, Dresda, totodată locul în care se întinde cel mai vechi Târg de Crăciun, așa numitul Striezelmarkt , de unde provine și prăjitura tradițională Christstollen. Despre istoria târgului de Crăciun, ca și despre obiceiuri și tradiții tipic germane pentru această perioadă puteți citi mai multe și în articolul  „Târgul de Crăciun, istorie și actualitate”, aici.

                                                             

Photo credits: Gudrun Kreisel

One comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.