Zgârie-norii Evului Mediu și vinul preferat al lui Leonardo da Vinci

Inclusă  în anul 1990 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO,  localitatea italiană San Gimignano este supranumită Manhattan–ul italian, datorită  clădirilor sale de tip „zgârie-nori”. Tot aici veți găsi, însă, și celebrul Vernaccia di San Gimignano, vinul preferat al lui Leonardo da Vinci, precum și gelateria Dondoli, care pretinde că are „Il gelato piu buono del mondo”, adică nici mai mult, nici mai puțin decât „Cea mai bună înghețată din lume”.

San Gimignano (1)

San Gimignano delle Belle Torri ar fi avut în Evul Mediu nu mai puțin de 72 de turnuri ce puteau fi zărite din depărtare de cei care călătoreau în această zonă în interes comercial sau în pelerinaj pe Via Francigena, care făcea legatura între Roma și Ierusalim. Astăzi, mai pot fi admirate doar 13 dintre turnurile construite de nobilii din regiune pentru a-și etala puterea și bogăția, însă chiar și așa San Gimignano,  cu străzile sale înguste și în pantă, cu casele cochete cu flori la ferestrele ce au obloane din lemn și cu cele câteva puncte de belvedere din care poți admira dealurile Toscanei, este o destinație pe care n-ar trebui s-o ratați.

San Gimignano (2)

Dacă la aceste atracții adăugăm și Vernaccia di San Gimignano, vinul alb care l-a cucerit pe Leonardo da Vinci și care era la fel de celebru, în Evul Mediu, la… Londra, unde era cunoscut sub denumirea de Vernage, ce ți-ai mai putea dori? Evident, să guști „cea mai bună înghețată din lume”, la Gelateria Dondoli, aflată în Piazza della Cisterna. Proprietarul acesteia, Sergio Dondoli, poate fi deseori întâlnit în persoană și are reputația de a fi câștigat de două ori Campionatul Mondial al Înghețatei cu produsele sale. La Dondoli veți găsi, de altfel, o serie de sortimente inedite de înghețată, inclusiv una cu aromă de… Vernaccia. Cea mai cunoscută, însă, este Crema di Santa Fina, care are în compoziție șofran și nuci de pin.

Gelateria Dondoli

 

 

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.