Timp de o săptămână, de duminică, 14 august, și până pe 21 august, sub deviza „Satele Unite ale Maramureșului”, în acestă regiune istorică a României va avea loc cea de-a șaptea ediție a proiectului Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, inițiat de Peter Hurley, un irlandez care, îndrăgostit de țara noastră, s-a stabilit aici și a fondat Asociația Interculturală de Tradiții.
Drumul Lung spre Cimitirul Vesel este structurat pe patru secțiuni distincte, la una dintre ele, Festivalul Satelor, fiind așteptate să participe cu cel puțin câte un microeveniment toate cele 67 de sate din Țara Maramureșului: „O petrecere în grădină, o excursie de o zi cu căruța la stână, o excursie pe jos de-a lungul potecilor vechi, o sesiune de foc de tabără, un dans sătesc, o șezătoare, o vizită la un meșter popular, un recital la biserică.” Programul complet al acestora îl găsiți aici.
Pentru cei care nu vor să alerge prin toată Țara Maramureșului cu harta evenimentelor în mână, organizatorii au decis să inaugureze în onoarea lui Petru Godja, supranumit ‘Moș Pupăză’, în satul natal Valea Stejarului, Școala de vară ‘Moș Pupăză’, cu o extensie la Săpânța – o săptămână de seminarii, conferințe și ateliere de punere în practică a tradițiilor vii — lemn, țesut, muzică, dans, munca în gospodăria țărănească. Potrivit fondatorilor școlii, Moș Pupăză a fost un maestru al artei cioplitului în lemn. Școala de vară îi poartă numele în semn de omagiu, considerându-l o figură emblematică pentru meșteșugurile tradiționale, ridicate la rang de artă.
Sus pe Bradova, pe de altă parte, reprezintă o serie de concerte care vor avea loc la doi kilometri deasupra satului Bârsana, un amfiteatru natural în care va fi ridicată o scenă de lemn neacoperită, pe o pajiște polifloră proaspăt cosită. Scena se va deschide în fiecare seară în jurul orei 19:00, iar spectatorii sunt sfătuiți să fie adecvat încălțați și echipați cu o pătură și o haină groasă pentru a sta pe iarbă. Printre numele deja anunțate, pentru fiecare seară, figurează:
17 august — Nicu Covaci & Arhaic Rock cu Maria Casandra Hauși și Adrian Naidin — în deschidere Ad Hoc și spectacolul de teatru ‘Autentic România’.
18 august — Mircea Florian & DJ Vasile, precum și și multi-instrumentistul Andrei Dinescu.
19 august — Grupul Iza și invitații săi.
20 august — Grigore Leșe și invitații săi, Olga Podobinschi (pian), Mihaela Pletea (soprană), Maria Chifu (fagot).
Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, ediția a șaptea, se încheie firesc, la Săpânța, cu evenimentul final al săptămânii, Reuniunea Satelor, când în localitatea celebră pentru Cimitirul Vesel sunt invitate toate satele din Țara Maramureșului, dar și toți cei care apreciază tradițiile autentice. Petrecerea se va întinde pe toate ulițele din jurul Cimitirului Vesel, iar la ora 18 pe străzile din jurul acestuia se va întinde o horă a întreg Maramureșului prezent la Săpânța.
Anul acesta, cea mai potrivită și spectaculoasă cale de ajuns la festivalul Drumul Lung spre Cimitirul Vesel este cu trenul festivalului. În seara zilei de 13 august, la ora 18:00, din Gara de Nord, București, va pleca spre Maramureș trenul festivalului, cu vagon de dormit, vagon restaurant și muzică tradițională live. Detalii despre rezervări, dar și despre posibilități de cazare și alte informații utile participanților găsiți pe pagina oficială a evenimentului.